FOCACCIA
Składniki na blachę do pieczenia o średniej długości 30 cm:
600 g mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka roślinnego
350 ml wody
1 op. suchych drożdży instant
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
tymianek
Mąkę przesiać do miski dodać pozostałe składniki i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem, wyrabiać przez około 10-15 minut dopóki nie będzie elastyczne i nieklejące. Wyrobione ciasto przykryć grubą kuchenną ściereczką i odłożyć na 1 ½ godziny.Formę do pieczenia delikatnie posmarować oliwą i wyłożyć wyrośniętym ciastem, mocno ugniatając je palcami, posypać całość tymiankiem i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 – 45 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, focaccie opruszyć lekko solą i piec 25 – 30 minut. Ciepłą focaccie pokroić na kawałki i jeść mocząc w oliwie.