SAŁATKA SZPINAKOWA
szpinak
papryka czerwona pokrojona w kostkę
żółty ser pokrojony w kostkę
pestki dyni
Sos: miód + ocet balsamiczny + musztarda + olej + cytryna + czosnek + sól + pieprz
SAŁATA LODOWA
Główka sałaty lodowej
Cukier puder
Sos koperkowo ziołowy KNORR (oliwa + woda)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 zmiażdżony ząbek czosnku
Pokroić sałatę na ćwiartki i obficie zsypać cukrem pudrem również pomiędzy listkami. Ostawić na min. 2-3 godziny. Aby przyśpieszyć rozpuszczanie cukru można spryskać sałatę wodą. Wymieszać sos koperkowo ziołowy z co najmniej podwójną ilością wody i oliwy jak na opakowaniu, dodać ok. 1 łyżeczkę musztardy (u mnie stołowa firmy Roleski), 1 łyżeczkę musztardy z gorczycą (u mnie francuska firmy Roleski) i czosnek. Sos wymieszać. Polać po ćwiartkach sałaty.
Można też zrobić samemu sos:
Wymieszać:
½ szkl. ciepłej wody
2-3 łyżeczki cukru
2-3 łyżeczki musztardy
2-3 łyżeczki musztardy francuskiej
szczypta soli
½ szkl. oliwy
½ pęczka kopru
SAŁATKA CIOCI MARYSI
Układać warstwami:
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 pory (części białe, pokrojone w plasterki, sparzone)
1 słoik selera konserwowego
4 jajka pokrojone w kostkę
Szynka pokrojona w drobne paski
Puszka ananasów pokrojonych
Majonez – ok. 2 – 3 cm
Posypać natką pietruszki. Nie mieszać.