UMIEM KUK

SAŁATKA SZPINAKOWA

szpinak

papryka czerwona pokrojona w kostkę

żółty ser pokrojony w kostkę

pestki dyni

Sos: miód + ocet balsamiczny + musztarda + olej + cytryna + czosnek + sól + pieprz

SAŁATA LODOWA

Główka sałaty lodowej

Cukier puder

Sos koperkowo ziołowy KNORR (oliwa + woda)

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka musztardy francuskiej

1 zmiażdżony ząbek czosnku

 

Pokroić sałatę na ćwiartki i obficie zsypać cukrem pudrem również pomiędzy listkami. Ostawić na min. 2-3 godziny. Aby przyśpieszyć rozpuszczanie cukru można spryskać sałatę wodą. Wymieszać sos koperkowo ziołowy z co najmniej podwójną ilością wody i oliwy jak na opakowaniu, dodać ok. 1 łyżeczkę musztardy (u mnie stołowa firmy Roleski), 1 łyżeczkę musztardy z gorczycą (u mnie francuska firmy Roleski) i czosnek. Sos wymieszać. Polać po ćwiartkach sałaty.

 

Można też zrobić samemu sos:

Wymieszać:

½ szkl. ciepłej wody

2-3 łyżeczki cukru

2-3 łyżeczki musztardy

2-3 łyżeczki musztardy francuskiej

szczypta soli

½ szkl. oliwy

½ pęczka kopru

 

SAŁATKA CIOCI MARYSI

Układać warstwami:

1 puszka kukurydzy konserwowej

2 pory (części białe, pokrojone w plasterki, sparzone)

1 słoik selera konserwowego

4 jajka pokrojone w kostkę

Szynka pokrojona w drobne paski

Puszka ananasów pokrojonych

Majonez – ok. 2 – 3 cm

Posypać natką pietruszki. Nie mieszać.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl