KOCIOŁEK
Układać warstwami:
kapusta- całe liście
mięso pokrojone w kostkę (np. karkówka)
cebula
ziemniaki
papryka czerwona
kapusta poszatkowana
Każdą warstwę przesypać Vegetą. Piec w piekarniku w 180 st.
SZASZŁYKI Z ANANASEM (od Marty)
1 kostka rosołowa drobiowa
0,5 kg filet z kurczaka
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 puszka ananasów
curry, pieprz
cebula (tylko do marynaty)
Rozpuścić kostkę w 3 łyżkach wrzącej wody, połączyć z miodem, musztardą i olejem, doprawić pieprzem, dodać cebulę pokrojoną w grube plastry. Filety pokroić w kostkę i włożyć do marynaty. Włożyć do lodówka na ok. 3 godziny. Nadziewać na patyczki na przemian mięso i ananasy.
PIECZEŃ Z INDYKA
1,2 kg piersi z indyka
1 cebula
brzoswinie z puszki
garść suszonych śliwek
oliwa z oliwek
słodka papryka
sól
Pierś przyprawić papryką i solą. Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzanej patelni szybko obsmażyć mięso, zmniejszyc ogień dodać cebulę, śliwki, brzoskwinie z zalewą, wodę (ok. 3/4 szklanki). Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 st. piec 1,5 godziny. Najlepiej podawać z kaszą jaglaną. Przepis poniżej.
KASZA JAGLANA
200 g kaszy jaglanej
2 szkl. soku jabłkowego
sól
Wrzucić kaszę na sitko, przelać wrzątkiem a potem zimną wodą. Do garnka wlać odrobinę oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kaszę i zalewamy sokiem jabłkowym, solimy. Gotujemy do miękości ok. 20 minut.
WIEPRZOWINA PO CHiŃSKU
400g wieprzowiny od szynki
2 szkl. ryżu ugotowanego na sypko
½ kapusty pekińskiej
białko
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka ziarna sezamu
przyprawa chińska „5 smaków”
sok z pomarańczy
4-5 łyżek oleju
sos sojowy
kilka listów bazylii
biały pieprz
Mięso pokroić w kawałki. Natrzeć miodem i sokiem z pomarańczy. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Na rozgrzanym oleju podsmażyć ziarna sezamowe i kapustę pekińską pokrojoną w cienkie paski. Wyjąć. Kawałki mięsa zamoczyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na pozostałym oleju smażyć mięso przez ok. 5 minut. Dodać kapustę wymieszaną z ryżem. Posypać obficie przyprawą, doprawić pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać. Przybrać grubo posiekaną bazylią i od razu podawać.