UMIEM KUK

KOCIOŁEK

Układać warstwami:

kapusta- całe liście

mięso pokrojone w kostkę (np. karkówka)

cebula

ziemniaki

papryka czerwona

kapusta poszatkowana

Każdą warstwę przesypać Vegetą. Piec w piekarniku w 180 st.

SZASZŁYKI  Z ANANASEM (od Marty)

 

1 kostka rosołowa drobiowa

0,5 kg filet z kurczaka

2 łyżeczki miodu

2 łyżeczki musztardy francuskiej

1 puszka ananasów

curry, pieprz

cebula (tylko do marynaty)

 

Rozpuścić kostkę w 3 łyżkach wrzącej wody, połączyć z miodem, musztardą i olejem, doprawić pieprzem, dodać cebulę pokrojoną w grube plastry. Filety pokroić w kostkę i włożyć do marynaty. Włożyć do lodówka na ok. 3 godziny. Nadziewać na patyczki na przemian mięso i ananasy.

 

PIECZEŃ Z INDYKA

 

1,2 kg piersi z indyka

1 cebula

 brzoswinie z puszki

garść suszonych śliwek

oliwa z oliwek

 słodka papryka

 sól

Pierś przyprawić papryką i solą. Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzanej patelni szybko obsmażyć mięso, zmniejszyc ogień dodać cebulę, śliwki, brzoskwinie z zalewą, wodę (ok. 3/4 szklanki). Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 st. piec 1,5 godziny. Najlepiej podawać z kaszą jaglaną. Przepis poniżej.

 

 

KASZA JAGLANA

 

 200 g kaszy jaglanej

 2 szkl. soku jabłkowego

 sól

 

 Wrzucić kaszę na sitko, przelać wrzątkiem a potem zimną wodą. Do garnka wlać odrobinę oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kaszę i zalewamy sokiem jabłkowym, solimy. Gotujemy do miękości ok. 20 minut.

 

WIEPRZOWINA PO CHiŃSKU

400g wieprzowiny od szynki

2 szkl. ryżu ugotowanego na sypko

½ kapusty pekińskiej

białko

1 łyżka miodu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka ziarna sezamu

przyprawa chińska „5 smaków”

sok z pomarańczy

4-5 łyżek oleju

sos sojowy

kilka listów bazylii

biały pieprz

 

Mięso pokroić w kawałki. Natrzeć miodem i sokiem z pomarańczy. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Na rozgrzanym oleju podsmażyć ziarna sezamowe i kapustę pekińską pokrojoną w cienkie paski. Wyjąć. Kawałki mięsa zamoczyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na pozostałym oleju smażyć mięso przez ok. 5 minut. Dodać kapustę wymieszaną z ryżem. Posypać obficie przyprawą, doprawić pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać. Przybrać grubo posiekaną bazylią i od razu podawać.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl