UMIEM KUK

MLEKO KOKOSOWE

  • 200 g wiórków kokosowych
  • woda
  • gaza opatrunkowa

Zalać wiórki wodą tak, żeby je przykryło ok 1-2 cm powyżej. Zostawić je na całą noc. Podgrzac do ok 60 st. C. czyli na tyle ciepłe by parzyło. Zmiksować blenderem. Przełóżyć zmiksowane wiórki na gazę, a następnie wyciśnij dokładnie. To co uda się wycisnąć to mleko kokosowe. Mleko przelewam do butelki i trzymam w słoiku w lodówce. Rozwarstwianie jest normalne. Przed użyciem trzeba potrząsnąć kilka razy butelką.

 

Z pozostałości po wiórkach można zrobić mąkę kokosową

Wiórki pozostałe po mleku kokosowym wyłóżyć na blaszkę. Włóżyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i suszyć je przez około 30-40 minut. Wysuszone wiórki zmielić  w młynku do kawy. Mąkę przechowujemy w słoiku, puszce lub papierowej torebce.

 

 

DIP OLIWKOWY

słoik oliwek zielonych

słoik oliwek czarnych

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki oliwy

 

Zmiksować wszystko na gładką masę. Podawać najlepiek na grzankach z pomidorem koktajlowym i serem pleśniowym typu camembert lub z makaronem.

 

 

 

DIP PAPRYKOWY

1 słoik papryki grilowanej (najlepsza firmy Rolnik)

1 ser riccota

mała garść orzeszki ziemne

Papryke odsączyc na sitku, połączyć z riccota i zmiksować. Pod koniec dodać orzeszki i zmiksować. Odstawić do lodówki na min 15 min.

 

 

 


SOS CZOSNKOWY

 

1 mała śmietana Piątnica 18% (w wersji light jogurt)

2 ząbki czosnku

1 łyżka octu

1/2 łyżeczki cukru

sól (dość dużo)

pieprz

 

 

CHLEB

 

250 dkg mąki razowej

250 dkg mąki pszennej

4 dkg drożdży

łyżka soli

ok 0,5 l wody

 

Drożdże zalewam ciepłą wodą i mieszam do rozpuszczenia. Do miski wkładam obie mąki, rozpuszczone drożdże, sól i wodę. Mieszam wszystko ok 5 minut i przekładam do blachy wysmarowanej oliwą.  Wkładam do rozgrzanego piekarnika ok 40 st przez ok 1h - 1h20min lub zostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy łądnie wyrośnie piekę w temperaturze 180 st z termoobiegiem 1h10min. 20 min przed końcem pieczenia posmaruję wierzch chleba oliwą.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl