UMIEM KUK

CZEKOLADA

½ szkl. mleka

1 ½ szkl. cukru

1 kostka margaryny

2-3 łyżki kakao

3 szkl. mleka w proszku

tłuszcz do wysmarowania formy

 

Mleko w płynie, cukier, margarynę i kakao podgrzać w garnku aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Odstawić z ognia, dodać przesiane mleko w proszku. Płaską formę wysmarować tłuszczem, wlać masę, wyrównać powierzchnię i odstawić do ostygnięcia. Można dodać bakalie, orzechy itp.

SERNIK NA ZIMNO

3 żółtka

1 szkl. cukru pudru

5 dużych kwaskowatych jabłek

2 galaretki agrestowe

1 galaretka wiśniowa

 

Utrzeć żółtka, cukier, gdy będzie jednolita masa dodać starte na dużych oczkach jabłka. Galaretkę agrestową rozpuścić w połowie wody. Dodać gęstniejącą galaretkę do masy. Włożyć do lodówki. Jak zgęstnieje zalać gęstniejącą galaretką wiśniową.

KOKOSANKI

1 i ¼ szklanki mleka (310ml)

1 i ¼ łyżeczki miodu

3 szkl. wiórków kokosowych (230g)

½ szkl. cukru (125g)

½ szkl. mąki (70g)

2  łyżeczki proszku do pieczenia

2 duże jajka

 

Zagotować mleko z miodem, zdjąć z ognia. Wymieszać mąkę, cukier, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Ostrożnie dolać mleko i wymieszać. Dodać dobrze roztrzepane jajka i dobrze wymieszać. Włożyć do papilotek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec na złoty kolor ok. 25-30 minut.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl