CZEKOLADA
½ szkl. mleka
1 ½ szkl. cukru
1 kostka margaryny
2-3 łyżki kakao
3 szkl. mleka w proszku
tłuszcz do wysmarowania formy
Mleko w płynie, cukier, margarynę i kakao podgrzać w garnku aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Odstawić z ognia, dodać przesiane mleko w proszku. Płaską formę wysmarować tłuszczem, wlać masę, wyrównać powierzchnię i odstawić do ostygnięcia. Można dodać bakalie, orzechy itp.
SERNIK NA ZIMNO
3 żółtka
1 szkl. cukru pudru
5 dużych kwaskowatych jabłek
2 galaretki agrestowe
1 galaretka wiśniowa
Utrzeć żółtka, cukier, gdy będzie jednolita masa dodać starte na dużych oczkach jabłka. Galaretkę agrestową rozpuścić w połowie wody. Dodać gęstniejącą galaretkę do masy. Włożyć do lodówki. Jak zgęstnieje zalać gęstniejącą galaretką wiśniową.
KOKOSANKI
1 i ¼ szklanki mleka (310ml)
1 i ¼ łyżeczki miodu
3 szkl. wiórków kokosowych (230g)
½ szkl. cukru (125g)
½ szkl. mąki (70g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
Zagotować mleko z miodem, zdjąć z ognia. Wymieszać mąkę, cukier, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Ostrożnie dolać mleko i wymieszać. Dodać dobrze roztrzepane jajka i dobrze wymieszać. Włożyć do papilotek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec na złoty kolor ok. 25-30 minut.