UMIEM KUK

SCHAB ŚRODKOWY

 Przepis na ok. 1 kg – 1,5 kg mięsa

¾ szkl. soli

2 łyżki majeranku

1 płaska łyżka pieprzu czarnego

1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

6 zmiażdżonych ząbków czosnku

 

Wszystko wrzucić do garnka, zalać wodą tak, żeby przykryło mięso na ok. 2-3 cm.  Gotować 7 min. i odstawić. Pozostawić w garnku z zalewą na ok. 12 godzin i ponownie zagotować. Gotować 2-3 minut. Wyjąć z garnka ciepłe, nie gorące.

KARKÓWKA / BOCZEK

Przepis na ok. 1 kg – 1,5 kg mięsa

2 litry wody

½ szkl. soli

2 łyżki majonezu

1 łyżka cukru

5 ząbków czosnku

1 łyżka musztardy

ziele, pieprz, listek laurowy

Wszystko wrzucić do garnka i zagotować. Gotować 15 minut. Pozostawić w garnku z zalewą na ok. 12 godzin i ponownie zagotować. Gotować 15 minut. Wyjąć z garnka ciepłe, nie gorące.



Dodaj komentarz






Dodaj

Komentarze

Ula, Dodany: 07.06.2016, 08:39
Sprawdziłam, naprawdę pyszotka

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl