SCHAB ŚRODKOWY
Przepis na ok. 1 kg – 1,5 kg mięsa
¾ szkl. soli
2 łyżki majeranku
1 płaska łyżka pieprzu czarnego
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
6 zmiażdżonych ząbków czosnku
Wszystko wrzucić do garnka, zalać wodą tak, żeby przykryło mięso na ok. 2-3 cm. Gotować 7 min. i odstawić. Pozostawić w garnku z zalewą na ok. 12 godzin i ponownie zagotować. Gotować 2-3 minut. Wyjąć z garnka ciepłe, nie gorące.
KARKÓWKA / BOCZEK
Przepis na ok. 1 kg – 1,5 kg mięsa
2 litry wody
½ szkl. soli
2 łyżki majonezu
1 łyżka cukru
5 ząbków czosnku
1 łyżka musztardy
ziele, pieprz, listek laurowy
Wszystko wrzucić do garnka i zagotować. Gotować 15 minut. Pozostawić w garnku z zalewą na ok. 12 godzin i ponownie zagotować. Gotować 15 minut. Wyjąć z garnka ciepłe, nie gorące.
Komentarze